2015-08-25

Får man inte gilla samtal och filosoferande i det här landet längre?

Jo, det hoppas jag att man får. Men skräms av hatet som finns överallt, de snabba svaren, saker som folk bara slänger ur sig, obetänksamhet, debattklimatet. Saknar samtalet, de långsiktiga frågeställningarna och lösningarna, över partigränser, över nationsgränser, över generationsgränser. Skräms av att Sverigedemokraterna har stort väljarstöd och av att vi som står i mitten är skrämda och handlingsförlamade. Skräms av att Sverigedemokraterna vill sänka abortgränsen, klippa banden till fackförbunden, av att de vill minska invandringen med 90 procent. Före valet förra året läste jag om en Sverigedemokrat som vill stoppa internationell adoption. Varför? Det kan man verkligen undra.
Vet att en del funderar på att flytta från Sverige. Men vart ska man flytta? Det är hårt klimat överallt, ingen vill ha flyktingar, alla hatar tiggare, ingen vill ha skitjobben men klagar på hemtjänsten, skolan, sjukvården, politikerna, samhället, romerna, grekerna, ungdomarna, de kränkta, de rika, de svarta, polisen, lärarna.
Och jag ser hur vi förstör jorden och bara shoppar. Vad gör vi när vi får klimatflyktingar, när Bangladesh och Maldiverna ligger under vatten? Shoppa och äta chips. Bara jag slipper ta ansvar. De får väl flytta någon annanstans.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar