2015-12-03

Sverige, ett U-land

U-land betyder utvecklingsland. Tur det, för det finns mycket att utveckla. Att unga med funktionsnedsättning, eller för den delen halvunga och äldre också, får studera och jobba. Det finns mycket att göra. För sex av tio unga med funktionsnedsättning fungerar inte aktivitetsersättningen, de går vidare till permanent sjukersättning vid 30 års ålder. Permanent sjukersättning vid 30 års ålder! Läs det igen och fundera. Alltså. Ska vi ha det så? Skärpning Sverige! Riksrevisionen granskade nyligen aktivitetsersättningen för unga mellan 19 och 29 år och kom med svidande kritik. Stig Nyman, ordförande i Handikappförbunden, säger: 
– Vi delar slutsatserna i Riksrevisionens granskning att syftet med aktivitetsersättningen inte uppnås och att ersättningen inte når målet om ett aktivt förhållningssätt för unga med nedsatt arbetsförmåga. 
Handikappförbunden representerar 400 000 människor. En halv miljon nästan. Gäller arbetslinjen inte dem? Ett jobb är viktigt för att känna sig behövd, ha något vettigt att göra, tjäna egna pengar, ha arbetskamrater, fylla sin tid med något meningsfullt, kunna vara självständig, göra en insats i samhället. Jag vill att det alla ska känna det. Jag kommer att fortsätta kämpa för att det blir så. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar