2011-12-29

Att bli en ny familj - och en manlig väska

Att få syskon är både roligt och stressande (inbillar jag mig, jag har en äldre bror och har aldrig varit med om att få syskon). Det är både roligt och stressande när det kommer in barn i familjen och släkten över huvud taget, i alla fall tror jag det, och det kan vara stressande när kompisar får barn också. Stressande kanske inte är rätt ord, men omdanande eller förvirrande. Det brukar ju alltid bli bra i slutändan men de nya rollerna måste sätta sig. Alla får nya identiteter; man blir förälder/föräldrar/mor- och farföräldrar, kusin, faster/moster och så vidare. Alla gläds - ett nytt liv! Men det tar också tid, eventuella syskon får inte samma uppmärksamhet som tidigare, av praktiska skäl. Man får lösa den nya situationen efterhand.
I adoptionsfamiljer, tror jag, kan det vara än mer speciellt. Man kan nog säga att alla adopterade barn har särskilda behov eftersom de missat den totala omvårdnaden av en eller två vuxna under 15 månader, tre år eller sju år - det är mycket de ska ta igen när de kommer till sin familj. Dessutom kanske man tycker att det är tråkigt att barnet väljer att gå till enbart mamma för att få tröst och värme; det är ok att vara med pappa eller storasyster, men inte för länge.
I går hade vi därför en liten uppesittarkväll med storasyster och tittade på filmen när vi träffade Lillsmurfen igen efter tre och en halv månad och när vi hämtade honom (storasyster var med på första resan, inte på andra och tredje). Det var väldigt intressant. Först ser man en rädd och osäker liten kille som inte vet vilka vi är. En bit in på filmen ser man en kille som skrattar, går själv, söker kontakt, härmar rörelser och ljud - för att inte tala om filmsnuttarna hemifrån oss de senaste dagarna. Orädd, rolig, glad. Fortfarande lite osäker ibland. Men det känns som två helt olika världar, vilket det väl på sätt och vis är. Nu är han hemma och känner igen mer och mer av sin nya omgivning.
Jag tror att storasyster blev glad av att se filmen.
I går hämtade vi en skötväska vi beställt. Jag gillar den skarpt, den har en massa fack för saker och till och med en hopfällbar byta blöja-matta. Det roliga är att den sägs vara en manlig väska, alltså en skötväska för pappor. Varför? Är det färgerna? Är det för att det finns många fack så att papporna kan ha med sig pennor och laptop också? (Det vill jag också ha!)
Inte vet jag. Jag tycker den är bra, men jag kanske är ovanligt manlig?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar