2012-12-05

Dubbeldagar och jämställdhetsbonus

Just nu är vi föräldralediga båda två, med så kallade dubbeldagar som infördes i år. Det betyder att båda personerna i ett par kan vara föräldralediga med samma barn samma dagar, högst 30 dagar under barnets första år/inom ett år sedan man fått barnet. Bra, tycker jag. Det är en regel som införts för att fler pappor ska vara hemma med sina barn.
Vi får också jämställdhetsbonus just nu, varje månad, för att vi helt enkelt delat föräldraledigheten rakt av. Sex månader var. Det har, tror jag, också tillkommit för att fler pappor ska vara hemma under barnets första år. Men hjälper det? Jag vet inte. Fortfarande tar mammor största delen av föräldraledigheten och är hemma med sjuka barn när båda sedan jobbar.
Javisst ska man få välja själv. Javisst tjänar män mer än kvinnor (fast det gäller väl alla, inte bara föräldrar?). Men var ligger felet?
Svenska Dagbladet har just nu en artikelserie de kallar "Föräldrafällan". I dag var det en intervju med en mamma som arbetade som chef och ändå fick tiden att räcka till hemma med sin lille son. Hon hämtade från förskolan två dagar i veckan den första veckan och tre dagar i veckan den andra. Och så turades de om. De hade också ett strikt schema för vem som gjorde vad hemma; den som hämtade från förskolan lagade maten och ansvarade för sonens eventuella matsäck till dagen efter, med mera. De tyckte båda att det var ett utmärkt system. Sambon? Ja, det var en kvinna det också.
Jag tycker att det är jättebra att fler män tar ut föräldraledighet, att man delar mer lika på hemmasysslorna. För jag inbillar mig ändå att fler gör det i dag än för bara tio år sedan.
Men jag förstår fortfarande inte varför män tjänar mer generellt sett.
Hur som helst - jag kanske ska sluta klaga. Jag har ju det hur bra som helst. Men jag kommer nog fortsätta att ställa frågor.
Länk till artikeln: http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/sverige/vi-delar-helt-lika_7726674.svd

2 kommentarer: