2015-10-25

Det är inte bara Lilla A:s kromosomer vi talar om. Det är människosyn.

Självklart blir jag och min familj, vår släkt, våra vänner, Lilla A:s förskolekompisar och alla andra familjer och släkter som känner någon som har Downs syndrom. Självklart blir vi berörda när det nya NIPT-testet kallas för Downs-testet. Självklart tar vi åt oss, självklart kan ingen av oss tänka oss ett liv utan våra barn, barnbarn, syskonbarn eller vad det nu handlar om. Men i förlängningen handlar det inte om Lilla A:s kromosomer. Det handlar om människosyn och barnsyn och hur vi ser på oss själva som föräldrar. Om du inte kan tänka dig att få ett barn med en funktionsnedsättning, kanske du ska fundera en gång till på om du ska bli förälder över huvud taget. Hårt, javisst, men jag tycker att det är så. Du har nämligen ingen aning om vilket barn du kommer att få, du har ingen aning om vad det kommer att gå igenom eller vad det väljer för väg. Allt kan du inte påverka. Jag är inte emot abort. Jag tror inte att allt har en mening. Men jag tror att vi kan välja vilket samhälle vi vill ha - vill vi ha ett generöst samhälle eller vill vi ha ett där den som inte tjänar exakt lika mycket som jag, inte har lika hög IQ som jag eller som inte ser ut exakt som jag. Där den inte är välkommen. "Det kostar för mycket", säger någon. Javisst kostar det, det är det som är meningen med ett samhälle; det är vi som har det tillsammans. Vissa behöver samhället mer, vissa mindre. Vissa behöver det plötsligt och oväntat och alla bidrar till det. Pengar skulle kunna omfördelas. Jag är på inget vis kommunist, men jag har sett beräkningar på att julhandeln i år kommer att omsätta 70 miljarder. Visst finns det pengar.
Vad händer om våra barn är den sista generationen med Downs syndrom? Vilken framtid kommer de att ha? Och vad blir nästa grej att åka ut med soporna? Alla som har bruna ögon? Är dyslektiker? Är autistiska? Får syrebrist under förlossningen? Föds med en arm?
Tänk en gång till. Om du tror att det är läskigt att få ett barn med Downs syndrom kan jag bara säga att det är ganska läskigt att få barn över huvud taget. Det är väldigt jobbigt faktiskt, vilket barn du än får. Men att det ska hitta sin plats i samhället kommer du att vilja. Oavsett om det får Nobelpriset. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar